yeni-beklenen-liderlik-ozellikleri

Yeni Beklenen Liderlik Özellikleri

 

Covid 19 yayılmaya devam ettikçe, dünyanın dört bir tarafındaki çalışanlar işlerini home ofis olarak kurgulamaya, yeni teknojileri benimsemeye, zamanlarını daha verimli yönetmeye ve aile ile iş arasındaki dengeyi yönetmeye başladılar. 

Hazırlıksız yakalanılan bu süreçte, karşımıza çıkan yeniliklere hızlı bir şekilde adapte olmaya ve ‘’yeni normal ‘’ denilen süreci kabul etmeye çalışıyorlar. Çalışanların çoğu şu anda bir iş sahibi oldukları için kendilerini şanslı diye nitelendirirken, işini kaybetme durumu yaşayan kişilerin durumu daha da zor bir hal alıyor.

Yalnız olmaktan, kendimizi izole etmek zorunda bırakılmaktan, iş ve ev dengesindeki tüm rollerin (özellikle kadınlar üzerinde ) yarattığı baskıdan ve geleceğin belirsiz olmasından dolayı yeterince yorulmadık mı?Psikologlar önümüzdeki aylarda çalışanlarda anksiyete yaşanması konusunda ciddi bir artış olacağını belirtiyorlar.

Tüm bunları aşabilmek  adına bireysel çalışan mutluluğunu ve şirket verimliliğini devam ettirmek zorunda olan yöneticilere çok daha fazla sorumluluk alanı çıkıyor. Peki karantina altındayken liderlerin alması gereken sorumluluk hangi alanlarda kritik rol oynayacak?  

1- Dayanıklılık 

Yaşımız ne olursa olsun, bu tarz da küresel bir salgın ve kriz ile karşılaşmadık. Umut ve dayanıklılık her zamankinden daha kritik hale geldi. Bu süreçten sonra ne kadar hızlı  iyileşebildiğimiz hem kişisel hem de şirket başarılarını belirleyecek faktör olacak. 

2- Ortak amaç duygusu yaratmak 

Finansal önlemleri doğru kurgulamanın yanı sıra salgın sonrasına özel stratejiler geliştiren liderlerin  uzun vadede daha başarılı olacağını söyleyebiliriz. Amaca uygun hareket etmenin daha toparlayıcı olduğunu düşünen  liderler şirketlerin verimliliğine katkı sağlayacak kişiler olacaklar. 

Günlük ticari hedeflerin ötesinde bir amaç duygusuna sahip olmak ve bunu çalışanlara geçirebilen liderlere sahip   şirketler daha yenilikçi olabilecekler. 

3- Karar verici güce sahip olmak 

Kriz zamanlarında karşılaştığı sorunlar üzerinde kontrolü olmayan işletmelerin bu dönemlere nasıl tepki verileceğini  ve nasıl yöneteceğini bilen , karar verici güce sahip olan liderlere ihtiyacı olacak.  Birçok şirketin çaresiz, bağlantısız, dikkati dağılmış, demotive hissettikleri zamanda, planlı,bilinçli, anlam duygusuna sahip liderlikler çok daha dikkat çekici olacak.

4- Doğru hedef verebilmek ve takip etmek 

Her zaman olduğu gibi liderlerin organizasyonel amaç için hedef belirlemesi ve sürekli olarak takip edip liderlik etmesi beklenmektedir. Bu süreçte liderlerin ekiplerinin nasıl çalışacağını yeniden tasarlarken, tek hedefte ve tutarlı olarak devam etmesini sağlamaları önemli olacaktır. 

5- Ulaşılabilirlik

Liderlerin yeni stratejik planlamalar yaptığı, hedefleri belirlediği ve aktardığı dönemde çalışanların katılımını sağlayabilmesi öncesinde kurduğu güven ilişkilerine bağlı olarak ilerleyecektir. Aidiyet ve bağlılık kavramlarının yaşananan pandemi sonrası farklı açılardan sorgulanıyor olması şirketler için risk oluşturacağından liderlerin her zamankinden daha fazla ulaşılabilir ve danışılabilir olması gerekecektir. 

Şirketlerin verimliliği, çalışanların bağlılığı liderlerin yetkinliklerine göre şekilleneceğinden bundan sonraki ‘’yeni normal’’ sürecinde tüm bu niteliklere sahip olabilmek avantaj sağlayacaktır .