Blog Thumbnail Image

Yeni Nesil İletişim Aracı DISC

Tüm gün boyunca insanlarla iletişim halindeyiz ve her birimiz birbirimizden farklı olduğumuz için gün içerisinde bir çok iletişim kazası ile karşı karşıya kalıyoruz. Hızlı ve basit bir iletişim aracı olsa ve günlük hayatımızda insanların davranış biçimlerinin tüyolarını bize verse hoşumuza gitmez miydi?

Bir kişinin karakterini, davranışlarını , iletişimini DISC Profilleri ile çok kısa sürede analiz etmeye başlayabilirsiniz. DISC profilini belirlemek için basit ama etkili bir yöntem olarak insanların davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. İnsanlarla iletişime geçerken kullandıkları kelimeleri ve beden dilini düşünün. Sordukları sorulara odaklanın.

“Ne”, “kim”, “nasıl” ya da “neden” kelimeleri ile başlayan sorular mı yönlendiriyorlar? Eğer profilleri ortaya çıkaran soru tiplerinin farkında olursanız kişiyi tanımak konusunda bir adım öndesiniz demektir. Sonuç olarak da kendi profilinizin insanlara nasıl uyum sağlayabileceğini ve iletişim kurabileceğini başarılı bir şekilde keşfetmiş olacaksınız.

Neden DISC Profillerinin sorduğu sorulara odaklanmalıyız?

DISC profilimizi veya nasıl iletişim kurmak istediğimizi bildiğimiz zaman daha verimli bir etkileşim sağlamış oluyoruz. Bununla birlikte, başkalarının DISC Profillerinin farkında olduğumuzda, iletişim konusunda çok daha verimli olabiliyoruz. Öz farkındalık sağladığımız ve başkalarının nasıl ilişki kurduğunu bildiğimiz zaman uyum sağlamak ve etkili iletişim kurmakta bilinçli hareket edebiliriz. Sorduğu sorulardan DISC Profillerini belirlemek bu süreçte çok faydalı bir araç olarak kullanılabilir.

D Profili “Ne” Sorusunu Sorar

D Profilleri açık sözlü, hedef odaklı, hızlı ve kesindir. Bireysel bazlı düşünmeye odaklıdırlar. Bu nedenle, onları doğrudan etkileyecek sorular sormaya yatkındırlar. Çok fazla detay olmadan gerçeği bilmeye ihtiyaçları vardır. D Profilleri “Asıl önemli olan nedir?” ya da “Bana düşen nedir?” sorularını soracaktır.

I Profili “Kim” Sorusunu Sorar

I Profilleri sosyal, enerjik ve konuşkandır. Beğenilmek ve ilginin merkezinde olmak ilgilerini çeker. I Profilleri çalışmaktan ziyade iletişime odaklıdır. İnsan odaklı olduklarını düşünürsek “kim” sorusunu tercih edeceklerini de tahmin edebiliriz. I Profilleri “Toplantıda kimler olacak?” ya da “Bunu başka kimler kullanıyor?” sorularını soracaktır.

S Profili “Nasıl” Sorusunu Sorar

S Profilleri değişime kapalıdır ve bir karar vermeden önce mümkün olduğunca anlayış bekler. Verdikleri kararın onlar ve yakınındaki insanlar için doğru olup olmadığından emin olmak için birçok soru soracaklardır. S profilleri “nasıl” sorusunu sorma eğilimindedirler. Mesela, “Bunu nasıl yapacağız?” ya da “Bu bizi nasıl etkileyecek?” sorularını sorarlar. S Profillerinin “nasıl” sorusunu sorarken biz kalıbını da kullandıklarını fark ettiniz mi?

C Profili “Neden” Sorusunu Sorar

C Profilleri analitik ve gerçekçidir. Doğru kararı verebilmek için mümkün olduğunca çok gerçeklere ve verilere hakim olmak isterler. C Profilleri meraklıdır bu yüzden çok fazla soru sormalarına hazır olun. “Neden bu şekilde çalışıyoruz?” ve “Bu adım neden önemli?” sorularını sorma eğilimindedirler.