Blog Thumbnail Image

Karakterlere Göre Geri Bildirim

İyi bir geri bildirimle, bireylerin davranışlarını daha iyi hale getirebilir ya da daha verimli olabilecekleri seviyeye taşıyabilirsiniz. Bu nedenle başarılı bir geri bildirim eleştiri değil, destek amacı taşımalıdır. Çalışanlara değişmeleri gerektiğini söylemektense, hangi açıdan değişmelerinin kendileri açısından olumlu olacağını söylemek, onların iş performanslarını geliştirici bir yaklaşımdır.

Kişinin karakterine göre dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?

Genel geçer geri bildirim yöntemlerinin yanı sıra kişinin karakterine göre dikkat edilmesi gereken püf noktaları ;

Dominant (D) profilindeki çalışanlarınıza geri bildirim verirken sert mizaçlarını unutmadan, koçluk yaparak hatalarını kendilerinin fark etmesini sağlamak daha başarılı sonuçlar getirir.

Ciddi (C) profilindeki kişilere geri bildirim esnasında tüm süreçleri detaylandırarak, nerede hangi konuda yanlışlar olduğunu, referans göstererek verebilirsiniz, eleştiri kabul etmedikleri için, eleştirel dozu iyi ayarlayıp sandviç tekniği ile önce iyi bir örnek, sonra kötü bir örnek ve son olarak yine iyi bir örnek ile süreci tamamlayabilirsiniz.

Sadık (S) profilindeki çalışanlarınıza tüm düşündüklerinizi açık-şeffaf dürüst olarak aktarabilirsiniz. Geri bildirimlere en açık profil olmasına rağmen kırıcı ve sert bir ton ile yapılan bilgilendirmeler toparlanması zor bir yapıya dönüşebilir. Tüm geri bildirimlerin arkasından S profilindeki kişilere biraz zaman tanımak ve süreci içselleştirmesini beklemek daha iyi sonuçlar verebilir.

İz Bırakan (I) profilindeki çalışanlarınıza geri bildirimi verirken sosyal ortamların avantajlarından faydalanabilirsiniz. Yargılayıcı ve kişisel olmamasına dikkat etmeli, kişinin popülerliğini ve ortamdaki pozitif duygularını incitici geri bildirimler yapılmasından kaçınmalısınız.