DISC Kişilik Envanteri ile Stres Yönetimi
Günlük hayatımızda iletişim halinde olduğumuz bireylerin farklılık gösteren davranışlarına ve gün içerisinde karşılaştığımız stresli durumlara karşı verdiğimiz tepkileri nasıl yönetiyoruz? Her gün birbirinden farklı durumlarla ve farklı insanlarla karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle hareketli bir iş hayatımız varsa bu durum, yönetmesi daha da zor bir hale gelebiliyor.
Stresle başa çıkabilmek adına zaman zaman kendimizi geliştirmeye önem veriyoruz. Yeme alışkanlığımızı düzene sokacak bir diyet, mali kaynakları yönetme biçimimizi değiştirecek dijital bir kurs ya da çatışmaları yönetebileceğimizi öğreten bir farkındalık kitabı gibi araçlar sayesinde yaşamımızı kolaylaştırmaya, stres alanlarımızı küçültmeye çalışıyoruz.
Yoğunluğu fark etmeksizin, hepimiz günlük olarak stres içeren durumları yaşıyoruz. Kimimiz için stres, hayatı daha zorlaştırıcı bir hal alırken kimimiz için yalnızca basit bir sorun olarak algılanabiliyor. Hangi tarafta olursanız olun stres hayatımızın kaçınılmaz bir parçası ve hepimiz onu farklı şekillerde ve formlarda deneyimliyoruz. Asıl soru, stresi azaltmak için ne yapabiliriz? Daha da önemlisi, yaşadığımız stresi bizim için nasıl faydalı hale getirebiliriz?
Bir grup psikoloğun, sekiz yıl içinde toplam 30.000 yetişkin ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre sağlığımız için kötü olanın stres olmadığı, inançlarımızın olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcılara, geçen yıl boyunca ne kadar stres yaşadıkları ve stresin sağlıkları için zararlı olduğuna inanıp inanmadıkları soruldu. Ardından kamu kayıtlarıyla katılımcıların ölüm ve hastalık kayıtları çalışma için takip edildi. Çok fazla stres yaşayan ancak stresin zararlı olduğunu düşünmeyen katılımcıların ölüm oranları daha düşüktü.
Çalışma sonunda ortaya çıkan bu sonuç kendini tanıma ile kendine güvenmenin insan üzerindeki mükemmel uyumunun göstergesi olarak karşımıza çıktı.
Amacımız, stresten kurtulmak değil, yaşadığımız stresi ve stres unsurlarını bizim için faydalı hale getirmek olmalıdır. Bu yazımızda da stresimizi olumlu bir şekilde yönetmek için neler yapabileceğimizi öğreneceğiz.
Zihnimizde strese doğal olarak olumlu bir bakış açısı ile bakamıyoruz. Öncelikle, bu bakış açısını değiştirebileceğimiz doğru araçlara ihtiyacımız var. Bu araçlar, kişisel farkındalığımızı arttırabilir ve stres unsurlarını kişilik profilimize göre ortaya çıkarabilir. DISC Kişilik Envanteri ile profilinizi öğrenerek stres unsurlarınızı anlayabilir, stres altında nasıl tepki göstereceğinizi görebilir ve sizi motive edecek süreçlere odaklanabilirsiniz.
DISC Profillerine göre stres unsurları nelerdir?
D Profili:
- Fikirlerinin ve otoritelerinin sorgulanması
- Düşüncelerinin önemsenmemesi
- Bağımsız olamamak
I Profili:
- Sosyal olmayan bir ortamda çalışmak
- Hızını azaltmak zorunda kalmak
- Cesur fikirlerinden vazgeçmek zorunda bırakılmak
C Profili:
- Verimsiz prosedürleri takip etmek
- Mantık odaklı olmayan kişilere güvenmek
- Duygusal iletişim kurmak zorunda kalmak
S Profili:
- Karar vermeye zorlanmak
- Negatif geri bildirim vermek zorunda kalmak
- Görüşleri hakkında tartışmak
DISC Kişilik Envanterinde yer alan DISC faktörlerini bilmek, stres unsurlarınızı anlamanızı sağlayarak stresi faydalı hale getirmenize yardımcı olacaktır. Araştırma sonucunda gördüğümüz gibi stresin etkisini azaltmak, stres ile ilgili inançları olumsuzdan olumluya kaydırmakla başlar. Örneğin, sıkı bir zaman çizelgesinin neden olduğu stres yaşayan bir S Profiliyseniz, bu duruma olan bakış açınızı 1) hızlı karar verme alıştırması ya da 2) insanların sizin yeteneğinize inandığına dair bir kanıt olarak kabul edebilirsiniz. Büyük bir projede iş birliği olmadığı için stres yaşayan bir I Profiliyseniz, bu stres unsurunu tek başınıza takıma ilham verebilecek bir çalışma olarak görebilirsiniz.
Stresin kendisi kaçınılmazdır, ancak sağlığınız üzerindeki zararlı etkileri değildir. Stresinizi faydalı görmeyi seçtiğinizde,biyolojinizi de cesaretlendirmiş olacaksınız. Ayrıca, stres altındaki insanlarla iletişime geçerek onlara yardımcı olabilirsiniz. Stresi bu şekilde görmeyi seçtiğinizde, hayatın zorluklarıyla başa çıkmak için kendinize olan güveniniz de artıyor olacaktır.