Blog Thumbnail Image

DISC Nedir? Dominant Profiller ile Çalışma Tüyoları

İş yaşantısında büründüğümüz roller gereği birçok kişi ile iletişim halindeyiz. Ekip arkadaşlarımız, yöneticilerimiz, astlarımız, müşterilerimiz ile iletişim halindeyken karşımızdaki kişinin DISC Profiline göre hareket edebiliyor olmak bizleri daha avantajlı kılabiliyor.

İletişim halinde iken kendimiz için öncelikli ve anlamlı olan şeyleri yaparız. Böyle bir bakış açısında olduğumuzda arkadaşlarımızın, çalışanlarımızın, müşterilerimizin  neden kendimizden farklı davrandığını anlamaz, iletişim kopuklukları yaşarız. Görünüşte bu rastgele davranışlarımız doğal karakter özelliklerimizi yansıtır. Yani, çevremizde iletişim kurduğumuz insanlarda anlayamadığımız bu farklılıklar aslında tam da kendimizi yansıtır.

İşte tam da bu noktada, DISC Profili kişinin kendine özgü davranışlarını ortaya çıkarır. Öncelikle kendi doğal karakter özelliklerinizi fark ettiğinizde, işe aldığınız ve yönettiğiniz insanları da anlamaya başlarsınız, bir sonraki hareketlerinin ve tepkilerinin ne olacağını tahmin edersiniz.

Karakter özellikleri kişinin motivasyon biçimini, stres altında verdiği tepkiyi, satış yönetimini, iletişim yönünü oldukça etkiler. DISC Profillerini doğru anlamaya başladığınızda daha verimli bir ekip kurabilir ve daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Eğer başkalarına liderlik ediyor veya onları yönetiyorsanız insanları anlamak çok önemlidir.

Bu yazı dizimizde özellikle D profilinde olan kişilerin davranış biçimlerine değiniyor olacağız.

Baskın D Profilini diğerlerinden ayıran nedir? Baskın D Profilleri genellikle kendilerini liderlik pozisyonlarına uygun görürler, bu yüzden de eğer doğru teknikleri bilmiyorsanız onları yönetmek zor olabilir. Şimdi biraz onların davranış tutumlarını anlamaya çalışalım.

D Profili ile anlaşabilmemin yolu kontrolün onlarda olduğunu hissetmesine ve temsilcilik yapmalarına izin veren bir tarz uygulamaktır. Bu profili motive etmek ve onunla anlaşmak istiyorsanız bunun en hızlı ve kolay yolu direktif vermekten kaçınmalısınız. Bu onları işbirliğinden uzaklaştıracaktır.

Baskın D Profili ile anlaşmak için “Güç Stratejisi” kullanmak demek onlara kontrolü elinde hissetmelerine izin verdiğiniz anlamına gelir. Fikirlerini kabul edin, kulak verip güzel sorular sorarak onlara nazikçe rehberlik edin. Ilımlı tavsiye ve ipuçları en verimli uzlaşma aracı olacaktır.

Eğer baskı uygularsanız onların direkt olarak karşı çıkmalarına şaşırmayın. Yönetici olarak görevlendirildiyseniz bile, tepki olarak kontrolü ele almak veya liderlik etmek için sizinle yarışabilirler.

En iyisi takımınızdaki baskın D Profili için baskı uygulamamaktır. D Profilinin içinden gelen bir “Dominant”lık vardır. Yöneticileri olarak göreviniz onlara baskı yapmak değil aksine özlerinde olan dominantlık dürtülerine rehberlik etmek ve onları doğru yöne gitmeleri için cesaretlendirmektir.

Eğer bu kişiyi biriyle takım yapmak istiyorsanız bu takım arkadaşlığının başarılı olmanız için ne gerektirdiğini tam olarak değerlendirmeniz gerekecektir. Örneğin, eğer baskın D Profili birini, başka bir D Profili ile birlikte proje için görevlendirirseniz ikisinin de aynı yetkilere sahip olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde, ortak hedefe ulaşmak için birbirlerini ateşlemek yerine birbirlerini ezeceklerdir.

Baskın D ile Baskın I Profilini eşleştirirken dikkatli olun çünkü ikisi de çok fazla başarı odaklıdırlar ama farklı açıdan. İki D Profilinin birlikte çalışması gibi, bu iki profilin de net olarak tanımlanmış rol ve sorumlulukları olduğundan emin olun.

Baskın D Profili çalışanınız ile baskın S Profili çok iyidir ve işiniz için üretken ve güçlü sonuçlara ulaşabilir, ancak birbirlerinin yeteneklerine saygı duymaları, farklılıklarını bilmeleri ve birbirlerini anlamaya çalışmaları gerekir.

Baskın D Profili ve baskın C Profili işiniz için en iyi takım arkadaşları olacaktır. Bu iki profil çok nadir yakın arkadaş olurlar ancak görevli oldukları proje ne olursa olsun kontrollü azmin birleşimiyle ve dikkatli analizlerle mükemmel sonuçlar elde edebilirler.