Blog Thumbnail Image

Çalışan Bağlılığında DISC Faktörlerinin Etkisi

Bir araştırma şirketinin son zamanlarda yaptığı bir anket sonucuna göre çalışanların %85’i işe bağlı olmadıklarını ve iş süreçlerinde aktif rol almadıklarını belirtmişler. Bu sonucu yorumlamak gerektiğinde, iş yerlerinde verim kaybı ve mutsuzluğun yoğun olduğunu çok net söyleyebiliriz.  Birçok işveren bağlı olmayan çalışanlarının şirketi bırakmaya daha yatkın olduğunu bilirler. Peki hep duyduğumuz çalışan bağlılığında kilit faktörler nelerdir?

Çalışanlar ile net bir iletişim kurabiliyor olmak, yöneticilerin iyi bir liderlik misyonu ile donatılmış olması gibi faktörler bu soruna etkisi uzun sürebilen bir çözüm gösterebilir. Bu durumda Yöneticiler Gözler Sizde! Yapılan araştırmaya göre “Yöneticiler çalışan bağlılığındaki sonucun en az %70’inden sorumludurlar.”  sonucu çıkıyor.

Yöneticilerin görevlerinden biri de en iyi yeteneği keşfetmek ve sürekli olarak kuruma bağlı kalmasını sağlamaktır. Evet, sürekli. Çalışan bağlılığı sadece insan kaynaklarının sorumluluğu değildir.

Yöneticiler kurumun vizyonunu anlamalı ve çalışanların kurumun vizyonuna nasıl katkı sağlayabileceğini bilmedir. İnsanlar bir amaçları olduğunu bilerek işe gelmek ister ve bir etki yaratmak isterler – hazırladıkları raporları kimse okumasın ya da hiç gerçeğe dönüşmeyecek olan bir tasarım yapmak istemezler. Tüm çalışanlar güvenilir, mücadeleci, başarılı hissetmek ve kendi görevleri dışında daha büyük bir işin parçası olmak isterler.

Peki bu nasıl bir işleyiş içerisinde sağlanır?

Çalışan farkındalık programları bu konuda yardımcı olabilir. Bağlılık oranlarının yüksek olduğunu düşündüğünüz birçok şirkette; bir kutu çikolata, dergide yayımlanan övgü dolu bir yazı ya da  sadece ikramiye verildiğini mi düşünüyorsunuz? Hızlı ve kolay  düşünülen yöntemler kısa süreli çözümler olarak yerini korur.

Önemli olan samimi olmak ve temele inebiliyor olmaktan geçer. Eğer çalışan bağlılığını önemsiyorsanız,  takım arkadaşlarımızı ve çalışanlarımızı anlamanın ne kadar önemli olduğunun farkına varmalısınız. İyi performansları ve davranışları sadece satış yaptıklarında, erken geldiklerinde ya da biraz inisiyatif gösterdiklerinde değil sürekli ve gerçekçi olarak gösterin.

Çabalarının birileri için önemli olduğunu bilmeye ihtiyaçları var – kendi kariyer haritaları ve şirketlerinin geleceği için de. Geçmişteki hiçbir çabaları fark edilmediyse, kutlanmadıysa ya da yorum bile yapılmadıysa çabalamaya nasıl devam edebilirler?

Cevaplamamız gereken en önemli soru ise her bir birey için önemli olanın ne olduğudur. Birini motive eden şey muhtemelen tüm takımı motive etmeyecektir. Birine gerçekten teşekkür etmek için onlar için neyin anlamlı olduğunu anlamaya yatırım yapmak gerekir.

İşte tam da bu noktada DISC devreye girer. İlk önce, kendi DISC profilinizi bilerek işe başlayabilirsiniz.

I Profili iseniz cesaret verici ve övgü dolu sözler sizi mutluluktan havaya uçurabilir. Ancak, bu davranış C Profili takım arkadaşınızı biraz rahatsız hissettirebilir. Onların yetkinliklerine güvendiğinizi göstererek kendi başlarına yapabilecekleri bir proje verdiğinizde daha mutlu olacaklardır. Başarıyı ilan etmeyi ya da sosyal medyada bir fotoğraf paylaşmayı bir I Profiline saklayın. (Adaletli olmak için ikisiyle de paylaşın ama bir C’nin çok heyecanlanıp re-post etmesini beklemeyin.) Bir C Profili iseniz, insanların başarılarına yakın ilgi göstermeye alışmanız gerekebilir.

D Profili, görevlerini tamamlamalarına engel olacak şeyleri ortadan kaldırdığınızda değerli hissedebilir. Bir S Profili ise yeni bir yazılım öğrenme ya da bir konferansa gitme fırsatından oldukça memnun olacaktır. Birinin başarısını fark etmenin en iyi yolu nedir? DISC Kişilik Envanteri ile sahip oldukları profile göre onları motive etmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Unutmayın, hepimizin içinde her DISC Profilinden az da olsa bulunuyor. Bu da başkaları için motive edici olduğu gibi bizi motive etmeyen çabaları takdir etmemizi sağlar. Yani, teşekkür etmek ve takdir etmek için çeşitli yöntemler denemek çalıştığınız kişileri harekete geçirebilmek için çok önemlidir.

Ödüller, çalışanların bağlı olmasının tek çözümü değildir ama  elinizden sadece o geliyorsa yine biraz zaman ayırıp kişinin profiline göre unutulmayacak bir hediye bulmaya çabalarsanız yöneticilerinin onları düşündüğünü anlayacaklardır.