Blog Thumbnail Image

DISC'e Göre Kişiliğin Kör Noktaları

Zaman zaman sizin kendinizi nasıl gördüğünüz ile başkalarının sizi nasıl gördüğü arasında düşünüyor ve şaşırıyor olabilirsiniz. Kendimize ait kör noktalarımızı keşfedebiliyor muyuz? Ya da kendimizi tanımlarken objektif olabiliyor muyuz ? Mesela hiç size “vurdumduymaz” dendiği için şaşırdınız mı?

Kişiliğimizdeki kör noktalar, öz farkındalıkta oluşan uçurumlardan kaynaklanır.

Peki kör noktalarımız nedir? Kendi davranışlarınızı nasıl gördüğünüz her zaman başkalarının gördüğü şekilde değildir. Bu iki görüş arasında uçurum olduğunda iletişimsizliğe neden olabilir ve etkileşiminizi engelleyebilir. Bu uçuruma kör nokta diyoruz. DISC profilinizi bilmeniz öz farkındalık için bir adım atmanızı sağlar ama bir yandan da başkalarının sizi nasıl gördüğünü anlamanıza da yardımcı olur. Bu sonuçlar kör noktalarınızı gidermenize yardımcı olabilecektir.

Kör Noktalar Nasıl Ortaya Çıkar?

DISC davranışlara veya insanların nasıl hareket ettiğine odaklanır. Bir şeyi yaparken doğal olduğunuzu düşünün. Örneğin, son ürününüzü piyasaya sürmek için özel bir proje sizin departmanınıza görev olarak verildi. Bu görev için çok heveslisiniz. Hızlı hareket ediyor ve bazı riskler almaktan kaçınmıyorsunuz. Bitiş noktası görünürde ve projenin görkemi başladı bile. Ancak, başkaları sizin hareketlerinizi farklı görüyor. Eğer patronunuz projenin başarısızlığa uğramaması için sizi kenara çekip biraz daha yavaşlamanızı ve dikkatsizce acele etmemenizi söylerse şaşırır mısınız? Her iki tarafın da hedefi proje lansmanını başarıyla gerçekleştirmek tabii ki. Ancak, biri diğerinin acele ettiğini ve iyi bir takım arkadaşı olmadığını düşünüyor. Diğeri ise proje lansmanının bir an önce tamamlanmasını, hata olup olmamasına umursamadan da olsa, takım için çift taraflı bir kazanç olduğunu düşünüyor.

Peki bu kopukluk nasıl ortaya çıkıyor? İşleri yapma biçimimiz hakkında net bir görüşümüz olabilir ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü fark edemeyebiliyoruz. Hatta bazen başkalarının da işlerini bizim gibi yaptığını sanabiliyoruz. Örneğin, siz tamamen ürünün hızlıca piyasaya sürülmesine odaklandınız diye herkesin aynı şekilde düşündüğünü sanıyorsunuz değil mi?

Kendi DISC Profilimiz ve sezgilerimiz gözlemlediğimiz davranışlara değer verir.

Şimdi birkaç örnek verelim.

Çok Vurdumduymazsın: D Profili ve Kör Noktaları

D Profilleri görevlere odaklanır. Eğer bir D Profiliyseniz muhtemelen hızlı ve bağımsız çalışmayı tercih edersiniz. Baskı altındaysanız dominant profilinizi fazlasıyla öne çıkarabilirsiniz. Bazı durumlarda ise görevi başarıyla sonuçlandırmaya çok odaklandığınız için dar bakış açısı ile hareket edebilirsiniz. Başkalarının fikirlerini ve düşüncelerini sormayabilirsiniz. Görevi tamamlamaya odaklandığınız için otoriteyi kullanarak sınırı aşabilirsiniz. Bunları kontrol edemeyebilirsiniz. Bir D Profili olarak vurdumduymaz veya başkalarıyla ilgilenmiyormuş gibi göründüğünüzü bile fark etmeyebilirsiniz.

Sizin açınızdan, siz sadece görevinizi başarıyla yerine getirmeye odaklanıyorsunuz. Başarıya ulaşmak ve ilerlemeye devam etmek isteyen başka kimse yok mu?

Tabii ki var ama her zaman sizinle aynı şekilde ilerlemiyorlar. D Profilleri tek yönde iletişim kurmayı tercih ederler; onlar konuşur diğerleri dinler.

Diğer DISC Profilleri için bakış açısı farklı olabilir. D Profilleri en bağımsız profildir. Hareketlerinizin ve davranışlarınızın başkalarını nasıl etkilediğinin farkına varmak gerekir. .Bir D Profili olarak harika işler başarmak istemeye devam edebilir, başarı elde edebilirsiniz ama hareketlerinizin diğerleri tarafından nasıl göründüğünü bilin. Başkalarından tavsiye almak için biraz daha fazla zaman ayırmaya çalışın ya da biraz yavaşlayın ve takımınızı da haberdar edin. Sonuç olarak başarıyı daha değerli bulacaksınız.

Çok Dikkatsizsin: I Profili ve Kör Noktaları

Dikkatsiz kelimesi burada düşünmeden hareket eden veya fazla hareketli anlamında kullanılabilir. I Profilleri, insanlara ve duygulara odaklanmayı tercih eder. Eğer bir I Profili iseniz; etkileşimden hoşlanırsınız. Dışa dönük, konuşkan ve insan odaklı olmaya yatkınsınız. D Profilinde olduğu gibi siz de dışa dönük DISC Profillerinden sayılıyorsunuz. Hızlı çalışmaya meyilli ve detaylardan kaçan bir yapıya sahipsiniz. Ancak, başkaları sizi dikkatsiz, düşünmeden hareket eden ve hatta dağınık görebilir.

İnsanların bu şekilde düşünmesine biraz şaşırırsınız çünkü sadece sempatik olmaya çalışıyorsunuz. Herkesle iletişimde olmaya çalışıyorsunuz. I profilleri içlerinden gelen sese ve duygularına dayanarak hızlıca karar vermeyi tercih ederler. Ancak, sonuçların kendilerine olumlu şekilde yansımasını isterler. I Profilleri içten, enerjik ve arkadaş canlısıdır. İşte bu harika pozitif enerjiyi alıyor ve buluştuğunuz herkese yayıyorsunuz. Başkalarından edindiğiniz olumlu tecrübeler daha iyi bir takım oluşmasını sağlıyor değil mi? Ancak, bu enerji ve duygu odaklı ilişkileriniz farklı DISC Profilleri tarafından hiç ummadığınız bir şekilde karşılanabilir. Enerjik iletişiminiz diğerlerine karmaşık, telaşlı ve belki dikkatsiz gibi gelebilir. Biraz yavaşlamayı, verilere daha fazla odaklanmayı ve başkalarının konuşmasına izin vermeyi göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu şekilde dikkatsiz etiketinin sizi tanımlamasına daha fazla izin vermiyor olacaksınız.

Çok Kararsızsın: S Profili ve Kör Noktaları

Hiç size kararsız olduğunuzu söylediler mi ve siz de “Ben kararsız değilim! Sadece herkes için en doğru kararı verdiğimden emin olmak için zamana ihtiyacım var” diye düşündünüz mü? Bir S Profili olarak genellikle yumuşak başlı ve bir takım oyuncusu olarak görülürsünüz. Kendinizi takımın bir parçası olarak görürsünüz, bu iş yerinde, ailede veya arkadaş grubunda olabilir. Duygular ve ilişki kurabilmek, görevi tamamlamaktan önde gelir. Katılabilecek veya etkilenebilecek diğer kişileri göz önünde bulundurmanız gerekir. Daha içe dönük bir DISC Profili olarak karar vermeden önce daha çok detaya ve zamana ihtiyacınız olacaktır.

Dolayısıyla, karar verme zamanı geldiğinde tüm bilgileri toplamak, başkalarının çıkarlarını göz önünde bulundurmak ve sonrasında karar vermek istersiniz. Ancak diğer DISC profillerine göre davranışlarınız kararsız gibi görünebilir çünkü karar almak için düşünmeyi tercih edersiniz. Bir S Profili olarak konuşmaktan çok dinleme taraftarısınız, bu yüzden hareketlerinizi diğerlerine açıklamanız önemlidir. Daha hızlı davranmayı deneyin. İnsanların, sizin kararsız olmadığınızı onun yerine çevrenizdeki insanlar için en iyi kararı vermeye çalıştığınızı bilmelerini sağlayın. İnsanlar karar alma süreciniz ile ilgili ne kadar çok şey bilirse kararsız etiketini ortadan kaldırabilirler.

Çok Soğuksun: C Profili ve Kör Noktaları

İnsanlar size soğuk, ilgisiz, mesafeli veya ciddi dediğinde şaşırıyor musunuz? Ya da insanlarla iletişim kurarken bir nebze utangaç ve çekingen misiniz?

C Profilleri 4 DISC Profili arasındaki en duygularını açığa vurmayan profildir ve bu çekingenlik ve duygularını göstermeme durumu diğerleri tarafından mesafeli ve hatta soğuk olarak algılanabilir. Katkı sağlamaya değer bir şey olmadığı sürece dinlemeyi ve gözlem yapmayı tercih edersiniz.

Bir C Profili olarak küçük gruplarda mı yoksa görevlere ve verilere odaklanabilmek için yalnız çalışmayı mı tercih edersiniz? C Profilleri, düşünceler ve soyut şeylerden konuşmaktansa veriler ve gerçekler hakkında konuşmayı tercih ederler. Aynı fikirde olmadıkları görüşleri açıklarken daha sessiz ve rahatsız hissedebilirler. Bu nedenle sessiz, resmi veya utangaç olabilirsiniz ama bunların başkaları tarafından soğuk, umursamaz ve mesafeli algılandığını fark edin.

Şimdi, diğer insanların davranışlarınızı nasıl gördüklerinin biraz daha farkındasınız. Sohbet etmeye zaman ayırın. İlk seferde rahatsız edici gelebilir ama birkaç insanla alıştırma yaparsanız zamanla daha da kolaylaşacaktır. Başkalarıyla iletişime geçtiğinizde, gerçeklere ve şekillere odaklanmak yerine kişilere odaklanın. Tartışmaya açık olun ama detaylara ve sayılara takılı kalmayın. Kendinizi konfor alanınızdan dışarı çıkmak için zorlamak, insanlarla iletişiminizi geliştirmenize uzun sürede de olsa etkili olacak ve soğuk yaftasını ortadan kaldıracaktır.

Kör Noktalarınızı Ortadan Kaldırmak için DISC Kişilik Envanteri’ni Kullanın

DISC Kişilik Envanteri, DISC Profilinizdeki sizi geride bırakan kör noktaları belirlemenize yardımcı olur. DISC Rapor Sonucunda yer alan “Geride Kalan Özellikler” başlığı altında kör noktalarınızı görebilirsiniz. DISC Profilinizin doğal ve ortama uyarlanmış olarak iki şekilde gösterilmesi, davranışlarınızı değiştirebildiğinizin bir örneğidir. Geride kalan özellikleriniz her ne kadar sizi tanımlasa da durumun ya da pozisyonun gereklerine göre davranışlarınızı uyarlayabilirsiniz.