Blog Thumbnail Image

Kişiliklerimizin Sosyal Medyaya Yansıması

Çağımızın alışkanlığı olan sosyal medya kullanımı bile karakteristik özelliklerimize göre şekilleniyor. Telefonu elinize alıp sosyal medya hesaplarınızı kontrol ettiğinizde, bağımlı gibi dakika dakika hayatlarında ne olduğunu paylaşan kişileri de görebiliyorsunuz ya da tam tersi aylar sonra tek tük paylaşım yapan ya da hiç yapmayan kişiler de görüyorsunuz. O zaman bu davranışın temelinde yatan ipuçlarını DISC üzerinden anlamlı kılmaya çalışalım...

D Profilleri ve Sosyal Medya Kullanımı

D Profilleri, sosyal medya hesaplarını bir ajanda veya hünerlerini sergileyebilecekleri bir mecra olarak kullanırlar. Siyasal görüşlerini paylaşıp kabul ettirmeye çalışabilirler ve insanları etkileyebilirler. Sosyal medya aynı zamanda onlar için kazandıkları yarışı veya en son gittikleri tatil macerası gibi bireysel başarılarını etiketleyebilecekleri harika bir alandır.

D Profilleri sosyal medyayı en çok beğenilen ya da en çok etkileşim alma yarışı olarak görebilirler. Twitter az ve öz, hızlı ve cesur bir sosyal medya platformu olduğundan D Profilleri için harika bir uygulama olabilir.

I Profilleri ve Sosyal Medya Kullanımı

Hey şu fotoğrafa bakın! I Profilleri her şey için sosyal medyayı kullanabilirler. Onlar sosyal medyanın şampiyonudur. Her gün sadece bir postla yetinmeyip bol bol paylaşım yapabilirler özellikle de canlı yayınlar I Profilleri için muazzam bir sosyal medya özelliğidir.

Uzun hikayeler ve onlarca fotoğraf paylaşanlar – özellikle kendi fotoğraflarını- I profilleridir. I Profilleri herkesin paylaşımlarını beğenir ve “çok güzel” “bayıldım!” veya “çok tatlı!” şeklinde bol emojilerle süsleyerek yorum yapar. Günlük hayatlarından ve özel yaşamlarından paylaşımları hiç düşünmeden yapabilirler. I Profilleri sosyal medyayı, herkesin gözü önünde ve hayatın merkezinde olma imkanı sunduğu için severler, 7/24 insanlarla ve emojilerle etkileşimde oldukları müddetçe.

Aynı anda birden çok sosyal medya uygulamasında paylaşım yapmak daha çok bilgi ve etkileşim demek ki bu da onların en hoşuna giden şeydir. Daha dikkatli davranıp sosyal medya hesaplarını gizleyen S ve C Profillerinin aksine I Profilleri herkesle arkadaş olabilir çünkü kimse onlar için “yabancı” değildir.

S Profilleri ve Sosyal Medya Kullanımı

S Profilleri, sosyal medyayı aile üyeleri veya arkadaşları ile iletişimde olmak için kullanırlar. Onların paylaşımları genelde aile ve yakın arkadaşlarıyla ilgilidir.  

S Profilleri sosyal medyada şunları merak eder: Arkadaşlarının çocukları neler yapıyor, yakın arkadaşlarının hayatlarında neler oldu, yavru köpeklerinin yeni komik videosu var mı? Facebook, Google Plus ya da Instagram’ında hesaplarını gizleyip S Profillerinin kendi aile ve arkadaş çevreleriyle sosyalleşmelerini sağlar. S Profilleri herkes ile arkadaş olmazlar ve kişisel başarılarını veya günlük hayatlarının her anını paylaşmak onlara çok rahat hissettirmez. Genelde düşünmeden post paylaşanlardan değillerdir, ama sosyal medyada bir şey paylaşmadan önce düşüncelerini paylaşacak birkaç cümle eklerler.

C Profilleri ve Sosyal Medya

C Profilleri, sosyal medyayı tanıdıkları insanlar hakkında bilgi edinmek için kullanırlar. Genelde paylaşım veya yorum yapmazlar, ama mutlaka son gönderilerimizi okurlar. Bu tam da onların hayallerindeki “casus”luğun gerçek olması gibidir. C Profilleri paylaşım yapmazlar çünkü ne diyeceklerini, hangi resmi kullanacaklarını, insanların nasıl tepki göstereceklerini veya kimlerin göreceğini en ince ayrıntısına kadar analiz etmeleri gerekecektir.

C Profilleri genelde kullanımdan önce “Üyelik Sözleşmesi”ne bakacaklardır. Hangimiz basitçe kutucuğu işaretleyip devam etmiyoruz ki? C Profilleri genelde LinkedIn’i tercih ederler çünkü bu onlara kişisel paylaşımların dışında çalışma hayatlarına tam olarak odaklanmayı sağlar.

DISC Profillerini anlamak, aynı zamanda paylaşımlarınızın takipçilerinizde gerçekten nasıl yankı yapacağını anlamanıza yardımcı olacaktır.

DISC Profillerinin hangi soruları sorabileceğini düşünün. D Profilleri “Burada benlik bir şey var mı?”, I Profilleri “Başka kimleri ilgilendiriyor?” ya da “Daha fazla nasıl sosyalleşebilirim?”, S Profilleri “Beni en çok ilgilendiren şeylerle nasıl iletişimde kalabilirim?”, C Profilleri ise “Neden?” sorularına cevap arayacaktır.

Bundan sonraki sosyal medya gezintilerinizde farklı profillerin paylaşımlarına dikkat edin çünkü o paylaşımlar insanların DISC Profilleri ile ilgili ipuçları içeriyor olabilir. Bu arada bizi sosyal medyada takip etmeyi de unutmayın :)