Blog Thumbnail Image

DISC Nedir? DISC Profil Tiplerine Göre Uzlaşma Yöntemleri

DISC Profil Tipleri ile günlük hayatımızda ve iş yaşantımızda sürekli iletişim halindeyiz, iletişimi gelişigüzel yaşamak yerine daha verimli sonuçlar adına biçimlendirilmiş bir ilişki yönetiminin önemini sürekli vurguluyoruz. İş yerlerinde masanın diğer tarafında oturan bir kişinin kişilik özelliklerini ve DISC Profil Tiplerini anlamak size çok büyük bir avantaj sağlar.

Uzlaşmaya çalıştığımız kişiyi ne kadar tanıyoruz ve neler yapmamız gerekiyor?

Eğer baskın profili C olan biriyle pazarlık yapmanız gerekiyorsa, biliyorsunuz ki tartışma verilerini, bilgileri ve tüm detayları bilerek hazırlıklı olmanız gerekiyor. Ama aynı yöntemi baskın I Profili ile denerseniz, karşınızdaki kişi konudan kopacak – ya da daha kötüsü, bunalmış hissederek sizinle vakit geçirmekten kaçınacaktır.Eğer karşınızdaki bir S Profili ise, çok ileri gitmekten kaçınmalısınız ama D Profili yeni ve denenmemiş fikir ve çözümlere açık ve kabullenici davranabilir.

Profiller değişkenlik gösterdiğinden temelde her profilin ne istediğini anlamak onlarla başarılı bir şekilde uzlaşmanın anahtarıdır.

D Profili: Sert Uzlaşmacı

Karşı taraf baskın bir D Profili ise, koşullar, fiyat ya da diğer etmenleri konuşurken uzlaşmaya çalışmak göz korkutucu olabilir. Yine de çok sorun değil, D Profili biriyle anlaşırken aynı zamanda karar verici taraf ile karşı karşıya olduğunuzu unutmayın.

D Profilini neyin motive ettiğini anlamak uzlaşmada köprü görevi görür. Onlar otorite, bağımsızlık ve gururlarını okşayacak iltifatlarla övgü almak isterler. Yağ çekmenize gerek yok ama tartışmadan kaçınmak ya da otoriteleri ile mücadele etmek sadece felakete yol açacaktır.

Onun yerine, D Profili biriyle anlaşmak isterken öncelikle en önemsiz kararı onların vermesine izin verin. Toplantı nerede olsun ve onlara en uygun zaman nedir? Planlama aşamasındaki davranışınız bile D Profillerinin kontrol altında hissetmesine neden olursa maalesef toplantı aşamasına geçmeniz zorlaşabilir.

Birlikte çalışacaksanız önerilerde bulunmak ya da seçenek sunmak “ya sev ya terk et” ültimatomundan daha iyidir. Bu kişilere alternatif sunmak ve yeteneklerini gururla göstermelerine izin vermek onların karar merci oldukları mesajını verecektir ve iletişimde ciddi bir yol almanızı sağlayacaktır.  

D Profili ile anlaşırken çabuk pes etmeye hazır olun; bir şey sorduklarında bile kolayca vazgeçebilirsiniz. Kolay bir noktada teslim olmak bazen agresif olabilen profilin kazanmış gibi hissetmesini ve rekabetçi ruhunun tatmin olmasını sağlayacaktır. Bu kazançtan sonra, seçeneklere ve önerilere daha açık olacaktır.

“Takımınız için A planına mı yoksa B Planına mı karar verdiniz?” sorusu onların kararlılığına ve gizemine hitap eder. “Bu son teklifimiz” ise tartışmanın sonucu gibidir ve hatta uzlaşmanın sonunda bile olabilir çünkü D profilleri çok nadir geri çekilirler.

Anlaşmayı D Profili arkadaşınızın yüce düşüncelerini överek ve zaman ayırdıkları için teşekkür ederek kapatın. Kazanmış hissiyle onları bırakın ve siz de istediğiniz sonucu almış olarak oradan geri dönün.

I Profili: Olumlu İlişkiler İnsanı

I Profili, daha çok ilişkiler, etkileşim ve açık sözlülükle ilgilenir. Her şeyin pozitif gitmesini isterler, konu maaş, ücret ya da bütçe olsa bile. Ayrıca, olayları arkadaşça sürdürürler ve tartışmadan kaçınırlar. Bu sizin anlaşmalarda iyi bir konumda olmanızı sağlar. Onlarla yüzleşmek veya olumsuz bir dil kullanmak ya da ciddi yaklaşmak onları telaşlandıracaktır.

Bu neşeli ve iyimser kişi sıcak bir ortam, haberleri herkese duyurmak, mutlu hikayeler ve tatlı esprileriyle işlerin ilerlemesinde oldukça başarılıdır. Baskın D Profili gibi, bir I Profili birçok seçeneğin arasından en iyisini seçebilir ve popülerliğini kaybedecekleri bir kararla yüzleştiklerinde olumsuz tepki verebilir.

I Profili, önerilere, yaratıcı çözümlere ve seçeneklere açıktır. Baskın D Profili ya da belli kuralları dikkate alan C Profilleri gibi kendi fikirlerine kilitlenmezler.

Asıl toplantıdan önce veya sonra ekstra zaman yaratmak, I Profili biri ile uzlaşmaya varmak için en iyi ipucu olacaktır. Arkadaşlık ve olumlu etkileşimde başarılı oldukları için asıl uzlaşmadan önce veya sonra vakit ayırmak onlara olumlu bir etki yaratacak ve ne derseniz onu kabul edeceklerdir. Öncesinde ilerlettiğiniz ilişkiden sonra toplantıya başlayın ve bu iyimser, coşkulu insanla kolayca çalışma fırsatını yakalayın.

S Profili: Sağlam Adımlarla İlerleyelim

S Profili kişiler samimi ve arkadaş canlısıdır; mizaçları gereği tartışmadan kaçınıp kabullenici olmaları uzlaşmayı kolaylaştırır. Ne kadar kabullenici olsalar da bu sempatik profilin bir dezavantajı vardır, karar verme aşaması.

Baskın bir S Profili arkadaşınızla anlaşmak kolaydır; doğaları gereği anlaşma ve uyumluluk isterler. Kötü hissetmek, tartışma ve yüzleşmelerden kaçınmak istedikleri için diğer profil tiplerine “Tamam” diyerek kabul edebilirler.

Bu doğal nezaket S Profili arkadaşlarınızın “Hayır” derken hiç rahat olmayacakları anlamına gelir; onun yerine ağırdan alacaklardır, bunun için onlara biraz zaman verin. Eğer uzlaşma için çok baskı yaparsanız anlaşmayı hiçbir türlü kapatamayabilirsiniz. Tartışmadan kaçınmak için olayları sürüncemede bırakacaklardır, bu da sizi hayal kırıklığına uğratabilir ve sonsuza giden bir satış süreci gibi durabilir. Onlar çok naziktir ama bunu fark etmeyip umursamayabilirsiniz, bu da satış gerçekleştirme şansınızı kaçırabilir.

Bu profil ile tartışmadan ya da onu köşeye sıkıştırmaktan kaçınmak anlaşma fırsatınızı koruyacaktır. Fazla baskı, bu profilin bunalması ya da ilk fırsatta ortadan kaybolmasına yol açacaktır.

Seçenekler sunun ve zamanlarını kullanmalarına izin verin, bu süreç biraz uzayabilir ama eğer sabırlı bir şekilde savaşırsanız en sonunda karar vereceklerdir.

C Profili: Sadece Gerçekler

Çok fazla ilişki kurmadan, elinizdeki bilgi ve verilerle direkt asıl konuya gelmek C Profilinin hayalidir. Özel detaylar ve kanıtlar konusunda başarısız olursanız muhtemelen boşuna uğraşmış olabilirsiniz.

Bir C Profilinin anlayışı konuyu iyice araştırmak ve gerçeklere hakim olup tam olarak bilgi aldıktan sonra karar vermek ister. Tüm verilerinizi kuşanıp toplantıya gidin –çizelgeler, grafikler, şekiller ve konunun ne kadar tutarlı olduğunu kanıtlayacak daha bir sürü şey- ve işte hazırsınız.

Ödevinizi yapmalısınız; diğer kişilik profilleri bu verilerin eksiksiz olmasıyla o kadar ilgilenmeyebilir. Bazen, baskın C Profili çok farklı bir soru sorabilir ya da daha önceden hiç değerlendirmediğiniz ve diğer profillerin hiç fark etmeyeceği bir veriyi isteyebilir.

C Profili biriyle anlaşmak demek gerçeklere yapışıp kalmak ve gerçek veri ve detaylardan konuşmaya hazır olmak demektir. Bu net ve ciddi C Profili ile kısa bir sohbet etme ya da ilişki kurma konusunda endişelenmeyin çünkü onlar anlaşmanın asıl konusuna varmak isterler.

İstedikleri veriyi sunmak onlara kendileri için en doğru kararın ne olduğunu değerlendirme fırsatı verir. S Profilleri gibi, onlar da karar vermek için zamana ihtiyaç duyarlar - tartışma korkusundan değil, öncelikle elindeki tüm veriyi değerlendirmesi gerektiği için. Ayrıca, baskın C Profili kişiler doğru karar verebilirler ve çok nadir vazgeçip sözlerinden dönerler.

Bu kendine özgü profillerin davranışları önemli ölçüde değiştiği için uzlaşmaya çalıştığınız kişinin profilini bilmek büyük bir kazançtır ve istediğiniz sonucu almanıza yardımcı olacaktır. Yaklaşımınızı çalıştığınız insanın özünde olan ihtiyaçlarını tatmin etmek için uyarlarsanız, daha az zaman kaybeder ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Böylece iki tarafında istediği sonuçları alarak dönmesi en iyi uzlaşmadır.