Blog Thumbnail Image

DISC Nedir? Size Nasıl Davranılmasını İstiyorsunuz?

Size Nasıl Davranılmasını İstiyorsunuz ?

Başarılı olmak için kişisel özelliklerinizin güçlü yanlarını kullanmanız gerektiğini biliyoruz, peki ya DISC Profilinizi ortama ve kişilere göre uyarlamaya önem vermezseniz ne olur?

Günümüzde DISC profillerini uyarlamak için neler yapılabileceği konuşulurken; halen iş dünyasında  insanlar olduğundan başka  davranmaları gerektiğini düşünerek bunu kabul etmek istemiyorlar. Aslında amacımız öz benliğinizi güçlendirmek, doğal davranış stilinizi tanımak ve insanların bu profilleri nasıl algıladığını anlamak.

DISC Kişilik Envanteri öz farkındalıktan çok kim olduğunuzu ve verimli bir şekilde davranışsal uyarlamayı sağlayan bir harita sunar.

4 adımdan oluşan ‘’Verimli Davranış Uyarlama’’ haritası iletişiminizi, etkileşiminizi ve ilişkilerinizi geliştirebileceğiniz stratejik düzenlemeler yapmanıza yardımcı olur.

Davranışlarınızı ortama ve kişilere göre uyarlamamayı tercih etmek şirket içinde ve şirket dışında  hizmet kalitesinde sorunlar ortaya çıkartabilir.  Müşteri yönetiminde uyarlama yapılmadığı durumlarda mutsuz müşteri yaratma potansiyeli ortaya çıkabilir. Uyarlama yapılmaz ise müşterileriniz onları dinlediğinizi veya anladığınızı hissetmeyebilirler. Yanlış iletişim sonucu yanlış anlaşılmalara sebep olabilir ki bu da işlerin yenilenmesini gerektirecektir. Davranışları değiştirmemek iletişim eksikliği yaratarak güvenin azalmasına sebep olacaktır.

Dünya çapında yapılan araştırmalar gösteriyor ki çalışanlar ile yaşanan yanlış anlaşılmalar ve kötü iletişim şirketlere  yaklaşık 37 milyar dolar kayıp yaşatıyor. Bu durumda  zarar etmemek adına geçici ve  anlık uyarlamalar yapmanız mümkün mü?diye tekrar sormak gerekiyor.

 “Peki, davranışlarımı nasıl değiştirebilir, ortama nasıl ayak uydurabilirim?”. Muhtemelen şu sözü duymuşsunuzdur. “Size nasıl davranılmasını istiyorsanız, insanlara o şekilde davranın.” Ancak, ilk adımda insanların aynı ve farklı yanlarını öğrenmeyi öneriyoruz. Yani, bu kural sadece karşınızdaki kişi sizinle aynıysa ve size nasıl davranılması gerektiği konusunda aynı düşünüyorsa işe yarar. İnsanlara onların istediği şekilde davranırsanız, etkileşimden istediğiniz sonucu daha verimli bir şekilde almanız mümkün olur.

“İnsanların onlara nasıl davranmamı istediğini nasıl anlayabilirim ki?” diye sorabilirsiniz. İnsanların dürtülerini, onların neyi motive ettiğini ve istedikleri gibi davranabilmek için değişiklikler yapmayı ve hatta bazen de neye ihtiyaçları olduklarını bilmek gerektiriyor. DISC Kişilik Envanteri öz farkındalık sağlamasının yanında, duruma ve kişiye göre stratejik davranışsal değişimler yapabilmeniz için bir yol haritası sunar. Şimdi, 4 DISC profillerine ve değişim için tavsiyelerimize bakalım.

 

DISC Profilleri ve Tercih Ettikleri Davranış Biçimleri

Her DISC Profilinin tercih ettiği iletişim biçimi farklıdır. Bazı DISC Profillerinin aynı özellikleri varken bazılarıysa çok farklıdır. Ancak, insanların nasıl iletişim kurduklarını anlarsak, daha başarılı bir iletişim için kendi profilimizi kolayca değiştirebiliriz.

D – İletişim Stili

-          Genellikle tek bir yöne yönelir. İnsanların dinlemesi için konuşur ve açıklama yapar.

-          Kendi düşüncesini tek doğru olarak savunur ve tartışma beklemez.

-          Çok açık sözlü olabilir, başkalarına meydan okuyabilir.

-          Başkalarının sözünü sık sık keser.

I – İletişim Stili

-          İnsanları etkiler, ilham vericidir.

-          Çok konuşur ancak detaylara yer vermez.

-          Sıkıcı konulardan uzak durur.

-          İyimser davranmak ve yapıcı geri bildirim vermek konularında çok iyidir.

S – İletişim Stili

-          Genellikle tek bir kişiye yönelir ve dinleyen taraftır.

-          Soru sorulduğunda cevap verir.

-          Sakin ve sessiz konuşur.

-          Karşısındaki kişiye güven verir.

-          Uzman olduğu konularda konuşur.

-          Birebir sohbetlerde daha iyidir.

-          Sakince ve detaylarıyla açıklama yapar.

C – İletişim Stili

-          Yazılı iletişimde daha iyidir.

-          Fikirlerinin uyuşmadığı konularda kendisini ifade etmez.

-          Gerçeklerden ve detaylardan konuşur.

-          Büyük resmi kaçırabilir.

-          Düşüncelerden ve soyut konulardan konuşmak istemez.

-          Son derece diplomatiktir.

 

D Profilleri Nasıl İletişim Kurar?

D Profillerinin rahat ve bir işin başında olmayı sevdiğini hatırlıyor olabilirsiniz. D Profilleri, bir konuşmaya hükmeden kişi olmaya meyillidir. Tek yönlü bir iletişimi tercih ederler “Ben konuşayım sen dinle”. Konuştuklarında genellikle bir çok emir içeren cümleler kullanabilir ve duruş sergileyebilirler çünkü en doğru düşüncenin kendilerinin olduğunu düşünürler. İletişim stilleri genellikle çok direkt ve sonuç odaklı olarak görünür. Eğer bir D Profili ile iletişim kuruyorsanız sonuçlara odaklanın, hızlı ve kesin olun.

D Profilleri için Gelişim Tavsiyeleri

-          Sabırlı olun

-          Daha az konuşup daha çok dinleyin

-          Yavaşlayın

-          Baskı kurmamaya ve çok açık sözlü olmamaya dikkat edin

-          İnsanlarla sohbet etmeye zaman ayırın

 I Profilleri Nasıl İletişim Kurar?

I Profilleri, DISC Profillerinin sosyal kelebekleridir. İletişim stilleri, her zaman en olumluya odaklanır ve ilham verici olmaya yakınlardır. I Profilleri, insanlar ve duygularla ilgili konuşup genellikle detaylara girmezler. Eğer bir I Profili ile iletişim kuruyorsanız arkadaşça bir ortam yaratın, onların konuşmasına fırsat verin ve olumlu kalın.

I Profilleri için Gelişim Tavsiyeleri

-          Konudan uzaklaşmayın

-          Az konuşup daha çok dinleyin

-          Yavaşlayın

-          İnsanların kişisel alanına girmemeye dikkat edin

-          Konuşmayı takip edin

S Profilleri Nasıl İletişim Kurar?

S Profilleri sakin ve sabırlıdır oldukları için iletişim stilleri de bu şekildedir. Genellikle çok farklı bakış açısı ile bakarlar ve uzman oldukları konular ile ilgili konuşmayı tercih ederler. İletişim stilleri genellikle tek yönlüdür, “sen konuş, ben dinlerim”. Yani, bir S Profili ile iletişim kuruyorsanız biraz ağırdan alın. Güven kurmaya zaman ayırın ki düşüncelerini söylemelerine izin veresiniz.

S Profilleri için GelişimTavsiyeleri:

S Profili iseniz diğer DISC Profilleriyle daha verimli bir iletişim kurabileceğiniz değişim tavsiyeleri şunlardır:

-          Daha çok konuşun

-          Daha açıklayıcı olun

-          Hızlanın

-          Detaylara daha az odaklanın

-          Sonuç odaklı olun

 

C Profilleri Nasıl İletişim Kurar?

C Profilleri detaylar ve gerçeklerle ilgili iletişim kurar. İletişim stilleri, sakin ve çekingen yatkındır. Genellikle kendi fikirlerini ve özel hayatlarını çok açmaz, kendilerine saklarlar. İletişim biçimleri mantıklı ve bazen eleştirel görünebilir. Bir C Profili ile iletişim kuruyorsanız niteliklere odaklanarak veriler ve gerçeklerle konuşmanızı destekleyin.

 

C Profilleri için Gelişim Tavsiyeleri

-          Daha açıklayıcı olun

-          Daha çok konuşun

-          Hızlanın

-          Daha çok insanlara ve duygulara odaklanın

-          Soğuk veya mesafeli görünmemeye dikkat edin

 

Değişmemeyi Göze Alabilir Misiniz?

Makalemizde bahsettiklerimiz sonucunda, karşınızdaki DISC Profiline sizinle aynı veya farklı olsa da bir dahaki sefere sinirlenmeden bir durup düşünün. “Bu kişiye karşı davranışlarımı değiştirmezsem iletişim ve/veya ilişkilerimin bedeli ne olur?” Ve unutmayın ki alıştırmayla her şeyi başarabilirsiniz!