Blog Thumbnail Image

D Profili ve Bileşenleri

DISC Kişilik Envanterinde yer alan profillere kısaca bir göz atmak ister misiniz? Bugünkü yazımızda sizlerle D (Dominant) baskın özellikleri olan bir kişinin diğer faktörler ile desteklendiğinde ne gibi davranış değişiklikleri gösterdiğini paylaşıyoruz. Hepimizin bildiği üzere DISC sadece 4 sıfattan oluşmuyor, her bir profilin farklı profiller tarafından desteklenmesi ve hatta bunların kişide var olma oranlarının bile farklılık göstermesi bambaşka tanımlamalar ortaya çıkarıyor.

D profiline sahip olan insanlar daha hareketli ve dışa dönük bir yapıya sahiptirler. Bununla birlikte, sorgulayıcı ve şüpheci davranışlar sergileyebilirler. Fark edeceksiniz ki D’lerin iddialı tavırları vardır, hızlı karar verirler ve dobra bir şekilde konuşmayı tercih ederler.

D profillerini farklı kılan nedir? DISC dairesindeki noktaların farklılığı aslında ne yansıtıyor?

Güçlü bir D profilinin önceliği “sonuçlar”dır. Gerçek sonuçlar elde etmek isterler. Sosyal hayatında basit bir oyun oynuyor olsalar bile, kazanmak isteyeceklerdir. Verimlerini ve sonuçlarını maksimuma çekecek yollar ararlar. Ama bu basit bir kazanma isteği değil, mücadele etmek isteğidir.

Baskın bir D profili ile çalışıyorsanız, daha az talepkar ve daha çok sabırlı olmalarını dileyeceksiniz. Empati kurma yönleri zayıf olduğundan diğer insanların ne düşündüğünü onlara açıklayacak ve daha sabırlı olmalarını isteyeceksiniz.

D Profili: Sonuç odaklı ya da Geliştirici

Liderlik Stili: Hükmeden

Hükmeden liderler, güçlü ve kararlı olarak nitelendirilebilir, hedeflere ulaşmak için hevesli bir şekilde başkalarını da motive edebilirler. Kişilerin davranış ve tutumlarını gideren, zorlayıcı bir lider olabilir.

DC Profili

DC Profilinin D profilinden farkı nedir?

Bu kişiler “mücadele” etmeye çok daha odaklıdır. Mücadeleler onlara enerji verir. Seçenekler keşfetmeyi sever ve bu seçenekleri iyi bir şekilde değerlendirmeye alırlar.

Bu profil size sürekli olarak sorular yöneltebilir. Aslında, güçlü bir Cs profili gibi dobra ve net olabilirler. Muhtemelen onu kast etmeseler bile acımasız eleştiriler yapabilirler.

Eğer bir DC profilini desteklemek istiyorsanız, başkalarının duygularını aktararak onlara yardımcı olabilirsiniz. Rutin olabilecek grup aktivitelerinde veya görevlerde çalışmak bu profile uygun değildir. Onlara başkalarıyla çalışmanın aslında daha güçlü bir mücadele olduğunu hatırlattığınızda aradaki farkı göreceksiniz.

Rutin görevler ile ilgilenmek durumunda kaldıklarında, en avantajlı stratejiyi bulmalarına fırsat bulup beyinlerini yaratıcı olmaları için rahatlamasına izin verirler.

DC Profili: Yaratıcı

Liderlik Stili: Azimli

Daha iyi sonuçlar almak için mevcut düzene mücadele etmekten korkmayan, sorgulayıcı ve bağımsız lider olabilirler.

DI Profili

DI Profilinin D profilinden farkı nedir?

DI profili, en hareketli profildir. Hemen harekete geçmeye hazır konumdadırlar. DS profilinden daha hareketlidir, çünkü heyecan verici bir işi yapacak olmak onları harekete geçirmek için yeterlidir.

Bu profil için, bir kişinin ilgisini kendinde tutmak bir meydan okuma meselesi olabilir. Kolayca sıkılabilirler. Etkin ve hareket odaklı bir profildir.

DI profillerinin, diğer profillerin agresif algılayabilecekleri hareketler sergilememek konusunda yardıma ihtiyaçları vardır. İnsanların harekete geçmesini beklerken çok çabalamak zorunda kalırlarsa baskın birine dönüşebilirler.

DI Profili : Öncü

Liderlik Stili: Yönetici

Başkalarına şanslarını denemeleri için yeni yönlendirmelerde bulunur, ilham veren katı ve tutkulu bir liderdir. Farklı fikirlerini dayatmak için etkileyiciliğini kullanır, atılgan ve kendilerine çok güvenen insanlardır.

Gördüğünüz üzere DISC sadece 4 sıfattan oluşmuyor, her bir profilin farklı profiller tarafından desteklenmesi ve hatta bunların kişide var olma oranlarının bile farklılık göstermesi bambaşka tanımlamalar ortaya çıkarıyor.

DISC Kişilik Envanterinin detaylı yorumlamalarına profil bazında devam ediyor olacağız.