Blog Thumbnail Image

DISC İş Yerinde Empatiyi Nasıl Destekleyebilir?

Hepimiz, bazılarımızın ofise döndüğü, bazılarımızın sürekli olarak evden çalıştığı veya hibrit çalışma modelinde çalıştığı yeni “normal”imize alışmaya çalışırken, ekip dinamikleri iletişim kurmayı zorlaştırabilecek büyük değişim geçirmektedir. Bu durum kontrol edilmezse, hepimiz ne zaman biteceğini bilmediğimiz bu dönemin içerisinde hem kişisel hem de profesyonel yaşantımızı yönetmeye çalışırken, bu kopukluk işyerinde empati eksikliğine yol açacak seviyeye gelebilir.

Empati, sağlıklı ve verimli iş ilişkileri oluşturmak için gereklidir; bununla birlikte, birkaç yaygın yanlış anlama, genellikle işyerinde empati göstermenin önüne geçebilmektedir. Araştırmalar, empatik bir işgücü geliştirmenin artan motivasyona, üretkenliğe ve işten çıkışların azalmasına katkıda bulunduğunu göstermektedir.

Peki, sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak için empati bu kadar önemliyse, onu kurum kültürünüze yerleştirmenin en iyi yolu nedir? Empati bir beceridir ve tüm beceriler gibi her insanın farklı gelişim ihtiyaçları ve farklı gelişim rotaları vardır. Bu nedenle, empatik bir işgücü şekillendirmek için herkese uyan tek bir yaklaşım işe yaramayacaktır. Bunun yerine, insanların kendilerini anlamaları, kendilerine değer vermeleri ve diğerlerinin davranışsal tercihlerini ve eğilimlerine kolayca uyum sağlayabilmeleri için DISC basit ama güçlü bir yapı sağlar. Çalışanlara DISC gibi insanlara kendini keşfetme ve becerilerini geliştirme imkanı sunan kişiselleştirilmiş araçlar sağlamak faydalıdır.

DISC ile iş arkadaşları, birbirlerinin davranışsal tercihlerini ve eğilimlerini ve bu davranışların işyerindeki ilişkilerini nasıl etkilediğini belirleyip birbirlerine değer verecek ve böylece daha empatik bir iş gücü yaratabilecekler. İş arkadaşları birbirlerini anladıklarında, ihtiyaçlarına daha etkili cevaplar vermeye başlayacaklar ve daha etkili bir iletişim sağlamak için çaba harcayacaklardır. Bu bağlamda her bir DISC Davranış Modelini daha detaylı bir şekilde ele alabiliriz:

D-Profili

D Profili çalışanları meraklı, direkt olma eğilimindedir ve fikirleri ve girişimleri erteleme konusunda daha rahattırlar. Zorluklarla doğrudan yüzleşmeyi tercih ederler ve engeller karşısında pes etmezler. Bu eğilimler projeleri ilerletmeye yardımcı olsa da, bazen diğer çalışanlar D Profili çalışanların kendi söyleyeceklerini duymaktan çok hızlı aksiyon almakla ilgilendiğini hissedebilir.

Bununla birlikte, bir D Profilinin nasıl çalışmayı tercih ettiğini bilmek, diğerlerinin önceliklerini yerine getirmek ve güçlü yönlerine yönelmek için esneklik göstermelerine yardımcı olabilir. Örneğin, araştırma yaparak ve gruba sunarak yeni bir projeyi desteklemelerini istemek, kendilerini meşgul, kontrolü elinde tutan ve aksiyon alan bir çalışan gibi hissetmelerine yardımcı olabilir.

 

İ-Profili

İ Profili çalışanları dışa dönüktür, iyimser olma eğilimindedir ve genellikle bir ekiple iş birliği yapmaktan ve bağlantı kurmaktan heyecan duyarlar. Hızlı inisiyatif almayı tercih ederler ve çevresindeki insanları motive etmekten memnun olurlar. İ Profili çalışanlar, arkadaş canlısı ve etkileyici olsa da, rutin veya sistematik görevleri yerine getirmekte daha yavaş hareket edebilirler.

Bununla birlikte, bir İ-Profili çalışan için güçlü yönlerin ve zorlukların farkında olmak, daha iyi çalışma ilişkileri kurmak için zemin hazırlamaya yardımcı olabilir. Örneğin, bir proje için heyecan verici ve sıra dışı fikirlere ihtiyaç duyulduğunda bu karakterden faydalanabilirsiniz. Bu durumlarda, kendilerini bağlı, yaratıcı ve duyuldukları ve değer verildikleri gibi hissedeceklerdir.

 

S-Profili

S-Profili çalışanları sabırlı ve uzlaşmacı olma eğilimindedir ve arkadaş canlısı bir ortamda başkalarıyla çalışmaktan zevk alır. Büyük kararlar almadan önce her şeyden emin olmayı tercih ederler ve takıma yardımcı olmak için üzerlerine düşeni yapmaktan zevk alırlar. Bununla birlikte, S-Stili çalışanlar temkinli olma eğilimindedir, bu nedenle yeni bir şey denemek yerine bildikleri bir rutine bağlı kalmayı tercih edebilirler.

Bununla birlikte, S-Profilini nelerin motive ettiğini fark etmek, birlikte etkili bir şekilde çalışmak için stratejiler geliştirme konusunda yardımcı olabilir. Örneğin, S-Profili çalışanlar kişisel bağlantılar kurmaktan memnuniyet duyarlar, bu nedenle toplantılar sırasında özellikle onları aramak, onlara işe katkıda bulunmaları için alan sağlar ve yeni bir yaklaşımı deneyerek kendilerini rahat hissetmeleri için ihtiyaç duydukları soruları sormalarına olanak tanır. Bu yaklaşım sayesinde, desteklendiklerini, takdir edildiklerini ve birbirlerini gerçekten önemseyen insanlarla çalıştıklarını hissedeceklerdir.

 

C-Profili

C-Profili çalışanlar, analitik ve mantıksal olma eğilimindedir ve genellikle takım çalışması yerine tek başına çalışmayı tercih eder. C-Profili, onlara verilen görevler üzerine düşünmek için zamanları olduğunda veya bir projede ayrıntılara çok dikkat edilmesi gerektiği zamanlarda başarıya ulaşabilir. Sonuç olarak, C-Profili baskı altında çalışmaya zorlandığında veya analiz etmeleri için yeterli zaman tanınmadan büyük kararlar almaları gerektiğinde stresli hale gelebilir.

C-Profili çalışanın kendine özgü işe hazırlanma süreçlerine saygı duyulması bu kişinin iş ilişkilerini geliştirmesini ve iş arkadaşlarıyla birbirlerinin güçlü yönlerine değer vererek çalışmalarını sağlayabilir. Örneğin, C-Profili  çalışana toplantı gündemini veya proje özetini önceden sağlamak, onlara projeyi analiz etme ve başlamadan önce bir soru listesi hazırlama fırsatı vererek hazırlıklı ve güvende hissetmelerini sağlar.

Görüldüğü üzere, herkesin kim olduklarını ve iş yerinde kendilerini nasıl gösterdiklerini şekillendiren benzersiz tercihleri ​​ve eğilimleri vardır. Kendimizi ve iş arkadaşlarımızı daha iyi anladığımızda, doğal olarak daha empatik olabiliriz. DISC modelini kullanarak iş arkadaşlarınızın önceliklerini daha iyi anlayacak, güçlü yönlerinden yararlanacak ve birlikte daha iyi çalışacaksınız.