Blog Thumbnail Image

Konfor Alanı Gerçeği

Konfor alanlarımızın içerisinde, alışmış olduğumuz yapılarda her gün işe gidip gelirken birdenbire pandemi’nin eşiğinde, yeni hayat düzeninde buluverdik kendimizi. Oysa bilim, konfor bölgemizin dışına bir esneklik gerçekleştirmezsek yeterince öğrenmediğinizi söylediği halde o kadar alışmıştık ki bu düzene. Ve günün sonunda istemeyerek te olsa çoğumuz konfor alanlarımızı bırakmak zorunda kaldık.

Peki beynimiz bu dönemlerde nasıl çalışıyor? Yapılan araştırmalarda beyin bölgelerinin, sürekli aynı model içinde çalıştığı zaman temelde kapandığını, belirsizlik devreye girdiğinde ise öğrenme moduna geçtiğini söyleyebiliriz.

Bu oldukça mantıklı bir yaklaşım çünkü belirli bir öğrenme ortamında, davranışın en iyi halini bulduğunuzda, yeni teknikler veya yaklaşımlar öğrenmek anlamsızdır. İstikrar, öğrenmeyi durdurduğu için öngörülemeyen ve zor olanın aksine kolay veya aşina olandan kaçınmamız gerekiyor.

Oldukça kaotik ortamlarda yaşıyoruz. Hiç kimsenin günlük yaşamına daha fazla stres veya belirsizlik katmasını istemeyiz elbette ama bu oyunda yer almaktan da geri kalmamalıyız. İstikrar, yeni şeyler öğrenmeyi durduruyorsa o halde stratejik istikrarsızlık kavramını biraz inceleyelim.

Nedir bu stratejik istikrarsızlık ve bize ne sağlar? Günümüze veya haftamıza dağılmış olan belirsiz anların, bizi konfor alanımızdan çıkarması sonucu alternatif üretmemizi sağlayan kavramdır. Bu sayede beynimiz kendini ani değişiklikler karşısında yeniden programlayabiliyor ve yeni çözümler üreterek öğrenmeyi sürdürüyor.

Peki bu süreç davranışsal olarak nasıl ortaya çıkıyor? Konfor alanının dışına çıkmak tam olarak davranışsal rahatlık bölgenizin dışına uzanmak anlamına gelmiyor mu?

İş hayatının ötesinde stratejik istikrarsızlığı hayatınıza dahil etmek bir başka anlamda konfor alanından çıkmak için, basit bir şekilde yemek sipariş rutininizi değiştirebilirsiniz, yeni bir projeye başlayabilir ya da aynı fikirde olmadığınız insanlarla konuşabilirsiniz .

Konfor alanından çıkmaya karar verdiğinizde, rahatsızlık hissedebilirsiniz ancak bununla kendinize bir iyilik yaptığınızı ve bu zorluklar sayesinde öğrenmeye ve gelişmeye devam ettiğimizi unutmayalım

Esnekliği, davranışlar ve öncelikler açısından ana üssünüzün veya konfor bölgenizin dışına ulaşmak olarak düşündüğünüzde DISC davranış modeli bize ne söylüyor?

Hepimizde dört DISC karakterinin karışımı bulunuyor ve hepimiz aslında davranışsal rahatlık alanımızın dışına çıkma yeteneğine sahibiz. Elbette, esneme alanları aşağıda bahsedilenlerden daha derin ve geniş ancak DISC insanlara konfor bölgelerinin dışına ulaşmaları için ihtiyaç duydukları zemini nasıl sağladığını görmemize yardımcı olabiliyor.

Konfor alanı;

D Karakteri: Sonuca ulaşmak için hızlı hareket etmek

I Karakteri: Yeni bir fikir etrafında heyecan yaratmak

S Karakteri: İnsanların dahil edilmiş ve kabul edilmiş hissetmesini sağlamak

C Karakteri: Doğru çözümler oluşturmak için mantığa ve gerçeklere odaklanmak

Esneme Alanı;

D Karakteri: Herkesin ihtiyaçlarını karşılayan bir zaman çizelgesi belirlemek

I Karakteri: Yeni bir fikrin dikkatli bir analizini yapmak

S Karakteri: Popüler olmayan bir bakış açısıyla sağlam durmak

C Karakteri: Tüm gerçekler olmadan harekete geçmek