Blog Thumbnail Image

I Profili ve Bileşenleri

DISC profillerinde baskın faktörün tek olmadığı, karakteri etkileyen diğer faktörler ile bir araya geldiğinde karşılaştığımız davranışlarda ne gibi değişiklikler oluyor inceleme devam edelim. I (İz Bırakan) baskın özellikleri olan bir kişinin profilinin diğer faktörler ile desteklendiğinde karakter üzerindeki etkilerini görelim.

I profili kendine özgü enerji, iyimserlik, sıcaklık ve ikna yeteneği ile kendini bulunduğu ortamda belli edebilen bir profildir. Bu kişileri kolaylıkla fark edebilirsiniz. Bu kişiler hayatı keşfetmek isterler. Hayata dokunmak, görmek, onun hakkında konuşmak ve bir sonraki deneyime adım atmak isterler. Onları detaylara gömülmüş bir şekilde çalışıyorken görmeniz çok zordur.

Peki, I profillerini nasıl ayırt edebiliriz? DISC dairesindeki noktaların farklılığı aslında ne yansıtıyor?"

I profilini en iyi tanımlayan kelime “coşku”dur. Diğer insanlardan farklı olarak daha kısa sürede neşelenebilir ve heyecanlanabilirler. Konuşma esnasında jestler, sesler ya da yaratıcı benzetmelerle süslerler ve asıl konunun dışına çıkabilirler.

IC Profili

Sosyal becerileri ve etkileyici olmaları sayesinde ortamın en popüleri olmayı başarırlar. Övgü ve heyecan konusunda aşırıya kaçabilirler ve bu duygusal yakınlık diğer insanları rahatsız edebilir. I profiline sahip olan birine gerçekçi olarak ve sorumlu olduğu işleri takip etmesini sağlayarak yardımcı olabilirsiniz.

Eğer güçlü bir I profiliyle tartışıyorsanız, dikkatli bir şekilde dinlemeniz gerekir. Takım çalışması ve yeni fırsatların olması işbirliği için önemlidir.

Girişimci, Değer Biçici (kuvvetli bir C ile)

Liderlik Stili: Enerji Veren

Enerji Veren liderler neşeli, istekli ve renkli fikirlerde şans denemeye gönüllüdür. Tutarlılık gerektirmeyen işlerde dağınık ve değişken liderler olabilirler.

ID Profili

Hareketlilik isterler. Yenilikten, hızlı ilerlemekten ve gelişim görmekten heyecan duyarlar. Hız onlara enerji verir. Bu da demek oluyor ki stres altında kaldıkları zaman ani tepki gösterebilir, fevri olabilirler.

ID profili bir iş arkadaşınızı konuşmadığı uzun toplantılarda sıkılmış bir şekilde ya da bu durumu tersine çevirerek bir anda sözü eline aldığını ve ortama hakim olmaya başladığını görebilirsiniz. Kendi düşüncelerini tutkuyla ortaya koyması I’nın heyecanlı yapısını yansıtır.

ID profiline sabır gerektiren inceleme, rapor gibi işler verdiğinizde bunu zor ve sıkıcı olarak nitelendirecektir. Hedefleri, sonuçları görüyor olmak ilgisini çekiyor olsa da işlemi gerektiren detaylardan hoşlanmayacaktır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için fikirler vererek işi kolaylaştırabilir.

ID Profili : İkna Edici

Liderlik Stili : Yönetici

Yeni yönlendirmelerde bulunarak kişilere yol gösterir, ilham veren tutkulu bir liderdir. Farklı fikirleri dayatmak için etkileyiciliklerini kullanan, girişken ve özgüveni yüksek kişilerdir.

IS Profili

Bu profil, I profilinden daha sakin ve daha ortalamadır. “İşbirliği”ne önem verirler.

Eğer bir insanın size insanın içindeki o iyiliği hatırlatmasını istiyorsanız bu profile bakmanız yeterlidir. Bu kişiler sıcakkanlı, arkadaş canlısı ve kabullenicidirler.

IS profilindeki bir çalışma arkadaşınız, düşünüp taşındığınız bir konuya başka birini dahil edebilir veya başka bir departmanla işbirliği yapmanızı sağlayabilir. Muhtemelen bu kişiler, sosyal projeler ve bağış etkinlikleri için gönüllü katılım sağlar. Birini işten çıkarmak da bu kişilere zor zamanlar yaşatacaktır.

IS profili insanları destekleyici ve empati sahibi olmasıyla etki altına alır. Takım çalışması çok normaldir. Ancak, bu kişiler eleştirileri kişisel algılamaya ve tartışmadan kaçınmaya yatkındırlar. Birilerine baskı yapmaktan hiç hoşlanmazlar. İnsanlara cezalandırmak yerine ödüllendirmeyi tercih eder.

IS Profili: Rehber

Liderlik Stili: Onaylayıcı

En iyi tarafları, saygılı ve pozitif bir ortam yaratmaya çalışan destekleyici lider olmalarıdır. En kötüsü ise, başkalarının sorumlu olduğu konularda doğrudan olmamaları ve tartışmadan kaçınmalarıdır.