İş Hayatında Y Kuşağı
Çalışanlarınız üzerindeki etkinliğinizi arttırmak adına yapacağınız her faaliyette şirketiçi dinamikler göz önünde bulundurulması gerekir. Bu faaliyetlerde önemli olan ölçütlerden biri kuşaklar arası farktır. Yapılan bir araştırmaya göre, Y kuşağı da büyüklerinde olduğunun iki katı kadar işverenleriyle duygu ve düşüncelerini paylaşmaya yatkınlardır. Eğer genç çalışanlarınız kurumunuzu seviyorsa performansı da bu yönde verimli olacaktır. Ancak kurumunuz çalışan bağlılığını ve tecrübesini öncelik olarak görmüyorsa sirkülasyon yoğun bir şekilde gerçekleşecek, verimli bir çalışma ortaya konmayacaktır.
Yapılan ankete göre, Y kuşağının %33'ü çalışanların şirket hakkında yaptıkları olumsuz eleştirilerin onları iş başvurusu yapmak konusunda engellediğini gösteriyor. Dahası, bu kapsamlı demografik araştırma mevcut ve eski çalışanların düşüncelerini aktif olarak araştırmış ve Y kuşağının %75'ini de dahil ederek, bunu gerçekten yaptıklarını da anket sonunda raporlamışlardır.
Sosyal medyanın da yaygınlaşması çalışanları daha şeffaf yapmış, LinkedIn gibi çalışanların işlerine ve günlük hayatlarına bir pencere açan sosyal mecralar da kurumların işleyişleri ortaya çıkmaktadır. Bu da işe alımda şirket hakkında tüm bilgilere erişebilme imkanını da beraberinde getirmektedir. Şirketler işyerinde çalışan bağlılığı, memnuniyeti ve motivasyonu için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını kanıtlamak zorunda kalıyorlar.
Adayların şirketinize başvuru yapmasında bir düşüş fark ettiyseniz ve dolayısıyla şirketinizin şöhreti kötüye gidiyorsa, dikkatinizi var olan performans yönetim sistemine ve şirket süreçlerine çevirmek isteyebilirsiniz. Eğer çalışanlarınız memnun değilse aşağıda bulunan bazı sebeplerden dolayı olabilir:
1. Esnek İş Hayatına Karşı Demode Alışkanlarınız Olabilir
Zaman hızla değişiyor ve eski 9-5 çalışma saatleri, esnek bir hale geldi. Esnek çalışma uygulamalarına ayak uyduramayan veya uydurmak istemeyen şirketler ise bu yeni iklimde başarısız olacaklardır. CV-Library tarafından yapılan bir anket, esnek çalışmanın bir iş yerinde en çok istenen avantaj, %47 oyla da cazip bir avantaj olarak görüldüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca, anket sonuçları gösteriyor ki yeni bir iş arayışında olan adayların %62.1’i iş yerinin avantajlarını fazlaca önemsiyor. Bu da demek oluyor ki çalışanın sunduğu avantajlar yetenekleri cezbetmek konusunda ciddi bir fark yaratıyor.
Teknoloji sayesinde bir ofisin dört duvara ve bir çatıya sahip olması artık bir gereklilik değil. Çalışanlarınıza daha iyi bir işyeri tecrübesi sağlayabilmek için esnek çalışma saatleri veya iletişim seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu da zamanla tüm motivasyonu etkileyecek bir iş/yaşam dengesine saygı gösterdiğinizi ispatlayacaktır.
2. Çalışanlarınıza Gerek Duydukları Geri Bildirimleri Sağlamıyorsunuz
Performans yönetimi ve çalışan motivasyonu alanlarını geliştirmeniz önemli bir noktadır. Basitçe bir yöntem seçmek ve ısrarla ona takılı kalmak ideal bir yaklaşım değildir. Yıllarca, geleneksel yıllık performans değerlendirmenin en doğrusu olduğunu düşünüldü. Ancak son zamanlarda, büyük küçük tüm şirketler sürekli performans yönetimi ve düzenli performans tartışmalarına geçiş yapmaya başladılar bile.
Sonuç olarak, çalışanlar çok istedikleri geri bildirim yapmaya başladılar. Çalışanlar, yöneticileri ile bağlılık seviyesini ciddi şekilde etkileyebilen çalışma ilişkilerini geliştirebilme imkanı buldular. Geri bildirim olmaması demek çalışanların kör bir şekilde çalışması demektir. Koçluk ve sık sık kontrollerle, yöneticileriniz iş gücünüzü güçlendirebilir, güven verebilir ve yönlendirme yapabilirler.
3. Çok Çalışmayı Takdir Etmek Bir Öncelik Değildir
Düzenli bir takdirin değeri gözden kaçamaz. Biliyoruz ki bir çalışan için gerçek bir bağlılık hissetmek, gerek duydukları iyi bir maaştan daha kabul edilirdir. Onların bir grubun parçası olarak takdir edildiklerini ve değer gördüklerini hissetmeye yönelik hareketler önemli bir değişime sebep olacaktır.
Anlaşılan o ki, Y kuşağı takdir edilmeyi ve olumlu desteği, para ikramiyesinden veya diğer ödüllerden daha çok istiyorlar. Çalışanlar aylarca durmadan çalışıp çabaladıktan sonra küçük bir takdir cümlesi duymadıklarında, sanki bağlılıkları yüz üstü yere çakılmış gibi hissediyorlar- ve kesinlikle bu bilgiyi adaylarla da paylaşıyorlar.
4. Çalışanlarınıza Şeffaf Davranın
Hayatımızın büyük bir çoğunluğunu işte geçiriyoruz ve hepimiz şirketin önemli bir parçası olduğumuzu hissetmek istiyoruz. Şirketinizi canlı bir organizma olarak düşünün: Hiçbir parçası diğerinden daha önemli değil. Samimiyetinizden minnet duyacak çalışanlarınıza dürüst ve açık olun. Çalışanlar, şirketi bir bütün olarak gördüklerinde ve amaçlarını tam olarak kavradıklarında, şirketin amaçlarını kendi amaçları yerine koymaya daha yatkın olacaklardır.
5. Çalışanlarınızla Bir Amaç Belirleyin
Çalışanların sadece yarısı şirketlerinin onlardan beklediğini gerçekten biliyor. Böyle bir durumda, çalışanlar başarısızlığa mahkum oluyorlar. Mantıklı ve önemli bir amaç oluşturabilmek için çalışanlarınız ile yan yana çalışın. Çalışanlarınızı görevlendirin ve kendi amaçlarına karar vermelerine izin verin. Çalışanlar daha fazla bağımsızlığa sahip olduklarında, uzun vadede başarıya ulaşmak için daha azimli ve daha kararlı oluyorlar. Ayrıca, bu da onların daha mutlu olmalarını, daha bağlı hissetmelerini ve iş yerinden övgüyle bahsetmesini sağlayacaktır.
Şirketler, en iyi olabilmek için, en iyi yetenekleri cezbetmek için hepimizin düşünce, sezgi ve geri bildirimlerini düşünüp tartışabileceği bir sistem geliştirmeyi çalışanlara uygun br şekilde gerçekleştirmelidirler. Çalışanların özellikleri, yetkinlik alanları, profilleri bu bakımdan oldukça önemlidir. Kişilik özellikleri bilinen çalışanlara ne şekilde yönlendirme yapılması gerektiğini de kolayca elde edebilir, hem çalışanınızın memnuniyetini, işe bağlılığını sağlayabilir hem de verimliliğini arttırabilirsiniz. Kuşaklar arasında beklentilerin farklı olmasının yanı sıra kişilik özelliklerinin bilinmesi fayda yaratacaktır. DISC Kişilik Envanteri ile çalışanlarınızın karakter özelliklerini, yetkinlik alanlarını, işe uygunluğunu ortaya koyabilirsiniz. Doğru yönlendirme, değerlendirmeler ile birlikte çalışanınızı daha yakından tanıma imkanına sahip olabilirsiniz.