Blog Thumbnail Image

İK 2021'e Nasıl Hazırlanmalı?

İK çalışanlarının yıl içerisinde  periyodik olarak planlaması gereken işleri bir düşünüp özetleyecek olursak; yılın son çeyreğinin performans değerlendirmeleri ve yıl sonu artışları zamanı olduğunu ve bu dönemlere bütçe hazırlığı yaparak hazırlandıklarını söyleyebiliriz. Kişisel gelişim eğitimleri, davranış kuralları ve teknik içerikli eğitimlerin belirli bir tarihe kadar tamamlanması gerektiğini ve katılımcıların sağladığı faydaları ölçümleyerek bir sonraki yıla hazırlandıklarını ekleyebiliriz.

Bunlara ek olarak  çalışanların kişisel süreçleri ile sürekli ilgilenip destek olduklarını,işe alım süreçlerini planladıklarını, işten çıkan çalışanların yerlerine yeni bir iş tanımı ya da iş ilanı ile yeni yapıyı hemen organize ettiklerini söyleyebiliriz. Bu ve buna benzer onlarca iş planlamasını rutin olarak başarıyla planladıklarını aktarabiliriz. 

Bütün bu çalışmalara ek olarak IK çalışanları 2021 için daha farklı planlamalar yapıyor olacaklar. Çünkü Pandemi süresi boyunca üstlendikleri rolleri tüm iş dünyasını kapsayacak boyutta tekrar dizayn etmeleri bekleniyor. 

Peki IK  2021’e nasıl hazırlanmalı ? 

1. Dikkat Edin

Bölgenizdeki rakamları izleyerek, elbette hükümetin söylediklerine uygun olarak kararlar alınması gerekiyor. Aynı senaryolar karşısında Almanya'nın İspanya'dan, Fransa'nın İngiltere'den farklı davrandığını ve global olarak tek bir çözüm olmadığını  artık biliyoruz. Bu nedenle, karar vermek için sayılar tek başına yeterli olmayacaktır. Her iş yerinde siyasi liderlerin söylediklerini takip ederek bölgesel olarak alınan kararları takip etmek işinizin hacmine ve sektörüne göre sizi daha belirgin bir IK Yönetim anlayışına götürecektir.   

2. Şirketinizin Başarılı Olmasını Sağlamak İçin Becerilerinizi Kullanın

Şirketiniz için en kötü durum senaryosuna hazırlanmak gerekiyor. Bu senaryolar sektörel ve hacimsel olarak her şirkete göre değişkenlik gösterecektir. Bazı şirketler evden çalışırken  bazı şirketler ofislerine geri döndüler. Birçok şirket mevcut kadrosunu korumak adına teşviklerden yararlanıyor.

Tüm bu senaryolara uygun olarak çalışanlarınızın bu süreçlere uygun performans göstermelerini ölçümlemek en kritik noktalardan biri olacaktır. İK için işe alım, terfi, eğitim, ikramiye hesaplama ve maaş kıyaslama için önceden planlamalar yapmak  gerekecektir.

Zor dönemlerde şirket içi değişimlerin nasıl yapılacağını bulmak elbette üst yönetimin verdiği kararlar ile gerçekleşiyor. Ama bu alınan kararlarda mutlaka üst yönetimin IK yı dahil etmesi gerektiğini biliyor, edilmediği senaryolarda mutlaka söz hakkı almanızı sağlayacak görüşmelerin yapılması gerekecektir.

İK'nın bu dönemlere ekleyebileceği en önemli bilgi, insanların becerilerine nasıl bakılacağı ve bunların yeni pozisyonlara nasıl aktarılacağıdır. İşletmeler yeniden markalaşabilir ve yeniden yapılandırılabilir ancak değişiklikten sonra bile insanların onları yönetmeye devam etmesine ihtiyaçları vardır. 

3. Bir Çalışan Anketi Yapın

Bu dönemde kullandığımız hangi sistemler  işe yarıyor ve yaramıyor? Bir kısmını işe bakarak ortaya çıkarabiliyoruz ama artık  bilmediğimiz, öngöremediğimiz çok şey olacaktır. 

Çalışanlarınız mevcut düzenlemelere göre ne durumda? İş, ev ve güvenlik önlemlerinden bunalmış hissediyorlar mı? Evden çalışma düzeni dışa dönük çalışanlarınızı sıkıntıya sokuyor mu?

Bu soruların yanıtlarını biliyorsanız, bu sorunlardan bazılarının çözülmesine yardımcı olacak bir 2021 planı oluşturmak için çalışabilirsiniz. 

Bazı çalışanların bakış açısında sıkıntılar olacaktır. Bunları düzeltemiyorsanız; örneğin şirket kurallarınız çalışanların maske takmasını gerektiriyorsa, herkes bu konuda ne düşünürse düşünsün maske takmak zorunda olduğundan kuralları uygulatmanız gerekecektir. Kuralları uygulatırken çalışanlarınız onları önemsediğinizi ve dinlediğinizi bilirlerse, bu kuralları değiştiremeseniz bile daha iyi hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

Elbette dinlemek, sadece durum anketi yapmaktan çok daha fazlasıdır, aynı zamanda takip de etmelisiniz. Bu nedenle, çalışanlarınıza geri bildirimlerde bulunabilirsiniz, "Evden çalışmaktan yorulduğunuzu yüksek sesle ve net bir şekilde duyduk, bu nedenle işleri biraz daha iyi hale getirmek için önümüzdeki hafta X ve Y'yi yapacağız." veya “Herkes sık kullanılan el dezenfektanlarından dolayı ellerinin çatladığını bildirdi. Bu nedenle herkesin evine bir şişe süper etkili el kremi gönderiyoruz. Umarım bu biraz yardımcı olur! Herkesi güvende tuttuğunuz için teşekkürler! gibi notlar iletebiirsiniz. 

2021 Düşündüğümüz Kadar Korkutucu Değil

2020'nin başında neyin içinde olduğumuza dair hiçbir fikrimiz yoktu fakat artık bu konuda da tecrübeliyiz, değişimin hızla geleceğini biliyoruz. Bunun önümüzdeki hafta bitmeyeceğini biliyoruz, daha hazırız. 

Bu durum stresli görünebilir ancak bu yıl hem sizin hem de çalışanlarınızın neler başardığınızı bir düşünün! 

Herkes temelde imkansız olduğunu düşündüğü birçok şeyi yaptı. Bu nedenle, 2021'e hazırlanırken harika şeyler başardığınızı bilin ve geleceğe olumlu bakın.