İş Yerinde Motivasyon Ortamını Nasıl Yaratabilirsiniz?
İnsanlar ekonomik nedenlerin yanı sıra kişisel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için de çalıştıklarından bahsedilen ihtiyaçların karşılanması demek motivasyonun yüksek olması anlamına geliyor.
Yüksek motivasyonun kurum açısından en büyük faydası, çalışan üretkenliğini artırarak kurumun daha kârlı olmasını sağlamasıdır. Bununla birlikte çalışanlarına hak ettiği değeri veren kurumlar, bu sayede en kaliteli çalışanları da bünyelerine katma oranlarını artırıyorlar.
Peki çalışanların motivasyonu düştüğünde, bu durum özellikle de yönetim açısından nasıl algılanıyor? Yöneticiler genellikle çalışanlarını motive etmeye çalışırlar ancak bildiğimiz üzere gerçek motivasyon içten geldiği zaman en iyi sonuç elde ediliyor. Çalışanlarda motivasyonu yükseltmek düşündüğümüz kadar zor mu?
Yapılan araştırmalar insanların içsel bir düzeyde motive olma olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu ancak çoğu kuruluşun insanları dışsal yollarla (mali teşvikler, ekstra izinler ve hatta sonuçtan korkarak) motive etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Richard M. Ryan ve Edward L. Deci, içsel motivasyonu “insanın kapasitesini genişletme ve kullanma, keşfetme ve öğrenme güçlükleri, yenilik arayışlarında ortaya çıkma eğilimi” olarak tanımlamaktadır. Yaptığımız bir işi önemli olduğu için yapma arzusunu seviyoruz çünkü bu sayede hem biz de kendimizi o önemli şeyin bir parçası olarak görüyor ve içsel motivasyonumuzu inşa ediyor hem de gelişmeye ve öğrenmeye devam ediyoruz.
İlham verici motivasyon her çalışan için farklı olacaktır. Örneğin; zor bir proje, bir çalışanın en güçlü yanlarını ortaya çıkarırken bir diğerinin tamamen içine kapanmasına neden olabilir. Bir yöneticinin çalışanını şahsen tanımak için bire bir öğle yemeğine çıkarak zaman ayırması, bir çalışanı motive edip daha fazla çaba göstermesine neden olurken diğerinin durumu olumsuz değerlendirmesine ve endişelenmesine neden olabilir. Burada yöneticinin kendisine sorması gereken soru şudur; her çalışanın hedefe ulaşmak, görevi tamamlamak ve sonuç elde etmek için çizdiği yolda ilerlemesini sağlayan o atmosferi yaratmasını nasıl sağlayabilirim?
DISC bu noktada yöneticilerin kişiye özel yönetim tarzını ve yöneticilerin nasıl motive edici bir ortam yaratacaklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.
Çalışanların DISC Davranış Modeline göre kendilerini motive eden ortamların nasıl oluşturulacağı konusunda örnek vermek gerekirse;
- D stili çalışanları motive ederken, onların bağımsızlığa güçlü bir şekilde değer verdiklerini unutmayın. Onlara kendi yöntemlerini belirlemeleri ve denemeleri için özerklik veren ortamlara olumlu yaklaşacaklarını bilerek hareket edin.
- I stili çalışanları motive ederken bu insanların sosyal olma eğilimine sahip, yaratıcı ve hayalperestler olma eğiliminde olduğunu unutmayın. İşbirliği ve büyük resmi düşünmeyi teşvik eden bir ortam yaratmanın onlar için önemini anladığınızı gösterin.
- S stili çalışanları motive ederken onların doğası gereği temkinli ve üstlendikleri görevi tamamlamaları için bolca zamana ihtiyaçları olan bir yapıya sahip olduklarını unutmayın. Bununla birlikte işlerini en verimli şekilde yapmaları ve motive olmaları için ihtiyaç duydukları en önemli dış kaynak olan güvenlik duygusunu da onlara hissettirmelisiniz.
- C stili çalışanları motive ederken onlar için nesnelliğin ve tarafsızlığın öncelik olduğunu, görev ve atamaların amacını mantıksal olarak bilmenin önemini unutmayın. Konuyla ilgili kendi fikrinizi ortaya koymadan önce onların proje hakkındaki görüşlerini dinleyin.
DISC sayesinde kişiye özel bu yöntemleri bilir ve uygularsanız kuruluşunuza, çalışanlarınıza ve şirket kültürü performansınıza anında ve kalıcı bir etkiye sahip, kişiselleştirilmiş deneyimler sunabilirsiniz.